‘Ik probeer alleen nog maar tweedehands kleding te kopen’

'De duurzame dilemma’s van ABP-deelnemer Marije Slump
7 juli 2022

Op onze oude dag genieten van een prettige en leefbare wereld. Dat willen we allemaal. Maar wat hebben we ervoor over? Hoe duurzaam willen we leven? En met welke dilemma’s worstelen we? In deze aflevering vertelt ABP-deelnemer Marije Slump (25), beleidsmedewerker circulaire economie bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, over haar idealen en dilemma’s. “We kunnen niet zonder de natuur. We hebben de plicht om te zorgen voor onze omgeving.”

Vliegen naar verre landen of dichter bij huis reizen met de trein?

“Een beetje van beide. Mijn afweging is steeds: doe wat kan met de trein. Bij een vakantie dicht bij huis gaat het bij mij over Nederland, België, Duitsland… Ook als we een stedentrip in Europa maken pakken we de trein of de auto. Het jammere is dat reizen met de trein nog niet overal in Europa makkelijk is én dat de trein vaak duurder is dan vliegen. Ik geniet heel erg van reizen met de trein en vind het een heel fijn vervoersmiddel. Laatst heb ik gekeken naar een stedentrip naar Valencia, maar met de trein doe je hier wel 24 uur over. Ik zou zelf die keuze wel maken, maar snap dat anderen het zien als te veel gedoe. En als het om verre reizen gaat, ontkom je er bijna niet aan om het vliegtuig te pakken. Ik vind het leuk om plekken aan de andere kant van de wereld te ontdekken. Vandaar dat ik het lastig vind om het vliegen helemaal te schrappen. Maar ik moet toegeven dat er ook nog heel veel moois te ontdekken valt in Europa.”

Nieuwe kleding of tweedehands?

“Sinds ik me op mijn werk bij de overheid met circulariteit bezighoud ben ik me meer bewust van de impact van textiel op het milieu. Ik bedenk daarom wat ik er zelf aan kan doen en probeer alleen nog maar tweedehands kleding te kopen. Ook al zijn er ook uitzonderingen zoals ondergoed en schoenen.  Die dingen koop ik nieuw. Ik woon in Rotterdam en merk dat er op steeds meer plekken tweedehands kleding te krijgen is.”

“Tweedehandswinkels zijn echt geen stoffige winkeltjes meer. Het leuke aan dit soort winkels is dat je er unieke kledingstukken kunt vinden en dat je dus niet iets aan hebt waar half Nederland in rondloopt. Mijn pronkstuk is een blazer die ik onlangs kocht. Dit glimmende paarsblauwe jasje is één van mijn favorieten. Ik probeer nieuwe winkeltjes met tweedehandskleding te ontdekken en ga ook regelmatig naar de Zwaanshals in Rotterdam waar Vague Vintage en meer tweedehands kledingwinkels zitten en waar ik regelmatig kom. Een leuk concept dat ik laatst ontdekte is de swapshop.  Voor elk kledingstuk dat je inlevert, krijg je punten. En daar kan je vervolgens zelf weer tweedehandskleding van kopen.”

Vlees of vegetarisch?

“Dat is makkelijk voor mij. Ik eet al een tijdje geen vlees meer en sinds een jaar bijna ook geen vis. Waar mogelijk kies ik voor vegan. Ook al wil ik mezelf niet alles ontzeggen. Af en toe kaas is heerlijk.”

“Als het om vlees gaat is er één ding dat ik echt mis. Chorizo is heerlijk in paella. Daar heb ik nog geen goed alternatief voor gevonden.”

Producten uit verre oorden of liever alles uit de buurt?

“Hier in Rotterdam heb je Rechtstreex. Dit is een lokale boodschappenservice voor vers en duurzaam eten. Producten van het seizoen, afkomstig van lokale boeren. Hoe korter groente uit de grond is voordat je het eet, hoe meer vitamines er nog inzitten. Het is ook goed om lokale bedrijven te sponsoren. Eén keer in de 2 weken laat ik Rechtstreex producten bij een afhaalpunt in de buurt bezorgen waar ik het vervolgens kan ophalen.”

Dikke trui of verwarming een paar graadjes hoger

“Dit is een lastige, want ik ben echt een koukleum. Tegenwoordig trek ik wel vaker een trui aan, maar hartje winter is zelfs dat niet voldoende. Sinds de oorlog in de Oekraïne ga ik wel nog bewuster met energie om. Op de Rijkskantoren, dus ook op mijn werk, staat de verwarming vanwege Oekraïne een paar graadjes lager. Ik neem daarom standaard een extra sjaal mee. Het spoort me op kantoor aan om af en toe een rondje te lopen of een kopje thee te drinken. Ik vind het overigens heel goed dat we op deze manier proberen minder gas te verbruiken.”

Repareren of vervangen?

“Ik zou iedereen willen aansporen om kleding en andere spullen te repareren. Ik ben zelf niet zo handig met naaimachines, maar vraag soms aan mijn moeder om iets te repareren. Of ik breng het naar een kleermaker. Laatst heb ik zelf een naad vastgezet van een broek. Daar was ik best trots op. Als het om andere spullen in huis gaat, dan vraag ik mijn vriend of hij het kan maken. Hij is heel handig.”

ABP-dilemma’s

“Ik ben heel blij dat ABP is gestopt om te investeren in fossiele bedrijven. Ik ben ambtenaar en het gaat dus ook over mijn pensioengeld. Ik zou wel graag zien dat er nog meer geïnvesteerd wordt in duurzame en circulaire diensten en business: in bedrijven die toekomstbestendig zijn en zich bijvoorbeeld richten op nieuwe circulaire verdienmodellen of natuurherstel. Het is in ieder geval fijn dat ABP haar verantwoordelijkheid pakt. Misschien onder druk, maar ze doen het wel. We moeten niet vergeten dat wat we vandaag besluiten ook impact heeft over 100 jaar. Ik vind belangrijk dat bedrijven zich daar steeds bewuster van zijn en ik hoop dat nog meer bedrijven volgen.”

Oproep

Hoe zit het met uw groene dilemma’s? De komende periode willen we u een paar stellingen voorleggen. Kiest u voor een elektrische auto of een benzineauto, goedkope kleding versus duurzame kleding of een vliegvakantie versus een vakantie in eigen land? Laat ons weten wat uw dilemma is als het gaat om duurzaamheid en stuur een e-mail naar ingesprekmet@abp.nl.