Hitte, droogte en overstromingen

5 voorbeelden van hoe ABP bijdraagt aan klimaatweerbaarheid
28 februari 2022

De winterstormen in februari lieten het nog maar eens zien: door klimaatverandering nemen de weersextremen toe. Ook als we de CO2-uitstoot flink verlagen en de stijging van de temperatuur beperken, neemt de kans op extreem weer nog toe. Wat kan ABP als grote belegger doen om de wereld te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering?

 

Het internationale klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) waarschuwt in een nieuw rapport voor groeiende overlast en schade door extreem weer. De eerste tekenen daarvan zien we om ons heen: grote bosbranden in de Verenigde Staten en Australië en extreme droogte in India. Dichter bij huis liggen de extreme regenval en overstromingen in Zuid-Limburg nog vers in het geheugen.

 

Iedereen krijgt dus te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Ook onze deelnemers. Tegelijkertijd nemen de fysieke risico’s voor onze wereldwijde beleggingen toe. Denk bijvoorbeeld aan woningen, fabrieken of kantoren op kwetsbare plekken. Die hebben een grotere kans op schade door extreem weer. Voor ABP is het belangrijk om  die risico’s te overzien en te verminderen. Ook kunnen we beleggen in bedrijven en projecten die helpen om de wereld te beschermen tegen het veranderende klimaat. Dat noemen we ook wel klimaatadaptatie.

 

We hebben vijf voorbeelden hiervan op een rij gezet.

1. Arcadis – Ingenieurs werken aan klimaatbestendigheid

ABP belegt in het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis. Dit bedrijf levert in de hele wereld ingenieurs en geeft advies over gebouwen en de natuurlijke omgeving. Arcadis is onder andere betrokken bij het versterken van de waterkering bij New Orleans na de orkaan Katrina. 

In Nederland werkt het bedrijf bijvoorbeeld aan de klimaatbestendige herinrichting van de Regenboogbuurt in Almere. Door de straten en stoepen op te hogen en het riool aan te passen, loopt het water tijdens flinke regenbuien beter weg. De vernieuwde groenvoorziening zorgt voor verkoeling in de zomermaanden.

2. Duurzaam beheerd productiebos in Chili

Bossen helpen tegen de opwarming van de aarde. Bomen leggen op natuurlijke manier CO2 vast. ABP investeerde in 2021 in de overname van een groot productiebos in Chili. Met 80.000 hectare is dat bos ongeveer 15x zo groot als Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Het Chileense bos heeft het keurmerk van de Forest Stewardship Council (FSC). Dit betekent dat de beheerder het bos in stand houdt en bijdraagt aan behoud van biodiversiteit. Ook wordt bij het beheer rekening gehouden met het welzijn van werknemers en lokale gemeenschappen.

3. Elektriciteitsnet bestand tegen orkanen

In het Zuidoosten van de Verenigde Staten komen orkanen steeds vaker voor. Vaak valt dan de elektriciteit uit.  Mensen komen zonder stroom te zitten. En dat, terwijl ze al in een gevaarlijke situatie zitten. 

ABP belegt in een groene obligatie van het Amerikaanse bedrijf Georgia Power. De opbrengst van de obligatie gebruikt het bedrijf om de betrouwbaarheid van het stroomnet te vergroten tijdens extreem weer. Een voorbeeld is de aanleg van een automatisch systeem dat in geval van stroomuitval de getroffen elektriciteitskabel isoleert. Zo hebben er zo min mogelijk mensen er last van. 

Andere oplossingen zijn het ondergronds aanleggen van kabels (in de VS gebeurt dit vaak bovengronds). En het verplaatsen van kabels naar een plaats die snel te bereiken is voor reparatie.

4. Aziatische Ontwikkelingsbank – Klimaatbestendige watervoorziening

ABP belegt in een duurzame obligatie van de Aziatische Ontwikkelingsbank. De bank betaalt hiermee groene en sociale projecten. Denk aan een klimaatbestendige watervoorziening, riolering en afwatering in 10 steden in het zuiden van India. Of aan de aanleg van pompstations en waterzuiveringsinstallaties en de aansluiting van miljoenen huishoudens op stromend water en riolering.

5. Vastgoed en infrastructuur – Zicht op de risico’s

Voor onze vastgoedbeleggingen hebben we een database gemaakt. Hiermee kunnen we de fysieke klimaatrisico’s vaststellen voor tienduizenden gebouwen in de hele wereld. Denk hierbij aan risico’s die gebouwen lopen door de stijging van de zeespiegel en door extreem weer, zoals overstromingen, natuurbranden en stormen. 

Een voorbeeld is het Zuid-Franse winkelcentrum Cap3000. Vlakbij stroomt de rivier de Var in de Middellandse Zee. Op dat punt is een muur gebouwd om het winkelcentrum te beschermen tegen overstromingen.

 In Zweden belegt ABP in de waterkrachtcentrales van Småkraft. Voor nieuwe projecten  kijkt het bedrijf eerst of er in de toekomst genoeg regen valt  om met waterkracht elektriciteit op te kunnen wekken.

Beleggen met oog voor rendement en maatschappij

We beleggen voor een goed pensioen voor onze deelnemers en gepensioneerden. Daarom moeten alle beleggingen voldoen aan onze eisen voor rendement, risico en kosten. Natuurlijk geldt dat ook voor onze beleggingen in bedrijven en projecten die de wereld helpen om beter beschermd te zijn tegen klimaatverandering.