Man big image

Hoezo Geraniums? Fred Koops is 72 jaar én spinninginstructeur

Fred verhuisde na zijn pensioen voor de liefde naar Bremen’
8 april 2022

In de serie ‘Hoezo Geraniums?’ komen gepensioneerden aan het woord die niet achter de geraniums willen én kunnen zitten. Hoe gaat het ze af om met pensioen zijn? Hoe ziet hun dagelijks leven eruit? Fred werkte na zijn pensioenleeftijd 5 jaar en 5 maanden langer door. “Geld is niet het belangrijkste. Ik wilde vooral bezig blijven.”

47 jaar werkte Fred voor de douane. Hij begon in de haven van Amsterdam, waar hij scheepsladingen controleerde. Bij de invoer en uitvoer van goederen komt namelijk een hele papierwinkel kijken. Al snel bleek Fred over een sterk organisatietalent te beschikken. Na verschillende functies werd hij hoofd van het douaneorkest, ook al speelde hij zelf geen instrument.

Muziekinstrument spelen onder werktijd

Deze functie werd het hoogtepunt in zijn carrière. Al had hij in het begin van zijn loopbaan niet zo’n hoge pet op van het orkest. “Als een collega bij het douaneorkest zat, dan mocht hij 1 keer per week eerder weg om te repeteren. Door de reistijd stapte mijn collega al om 11 uur ‘s ochtends op de trein. Hierdoor was er een collega minder en moesten anderen meer werk verzetten. Dat vond ik wel heel bijzonder: dat je in de tijd van de baas een instrument mocht bespelen.” Toen Fred zag hoe hoog het niveau van het orkest was en nog altijd is, draaide zijn mening 180 graden. “Leden van het orkest moeten iedere avond in hun vrije tijd oefenen, anders houden ze het niveau niet vast.”

Met muzikanten, geluidstechnici en roadies tourde Fred door alle provincies. Ze deden mee aan Taptoe-wedstrijden voor toporkesten in binnen- en buitenland. Elk optreden is een logistieke operatie. Alle instrumenten moeten telkens zorgvuldig in hoezen of koffers ingepakt worden en alleen om ze te vervoeren is een grote vrachtwagen nodig. Voor een show is er ook altijd overleg met de organisatie van een locatie. Zo leerde Fred zijn vriendin kennen. Zij zat in de organisatie van een muziekfestival in Duitsland.

 

Nog niet klaar voor pensioen

“Toen mijn pensioendatum naderde, schrok ik. Ik was nog volop aan het genieten van mijn werk bij het douaneorkest.” Klaar om met pensioen te gaan was hij dan ook nog niet. Maar ondertussen stond zijn opvolger al te trappelen om zijn functie over te nemen.

Toen Fred vervolgens inlogde op mijnabp.nl zag hij dat doorwerken een extra bedrag bovenop zijn toen al opgebouwde pensioen opleverde. Dat kwam goed uit, omdat hij en zijn ex-vrouw bij de scheiding hadden afgesproken dat zij recht zou houden op een deel van zijn pensioen. De keuze om met plezier te blijven werken én meer pensioen op te bouwen was toen zo gemaakt. Fred: “Geld is niet het belangrijkste. Ik wilde vooral bezig blijven.”

Je maakt regelmatig video’s over crypto. Ben je daar zelf ook mee bezig?

“Zeker! Ik behandel alleen onderwerpen waarvan ik veel afweet of waarover ik aan het leren ben. Ik zie crypto niet als een hype; het zal blijven bestaan. Maar ik weet ook dat het voor veel mensen op dit moment veel te wisselvallig is in waarde. Als ik nu mijn eerste stappen zou zetten op het gebied van investeren, dan zou ik geen grote sommen geld in crypto stoppen.”

Na pensioen ruim 5 jaar doorwerken

Het bezig blijven lukte. Freds hulp werd gevraagd voor een groot project: de Brexit. De douane stond voor de uitdaging om 1.000 nieuwe medewerkers aan te nemen. Zij moesten gekeurd, opgeleid en ingedeeld worden op verschillende afdelingen. In deze periode begeleidde Fred de nieuwe medewerkers tijdens hun opleiding tot douanier. Zo werkte hij met plezier nog 5 jaar en 5 maanden langer door.

Hoe denk je over pensioen?

“Ik heb nog nooit gespaard voor mijn pensioen. Mijn ouders zijn hun pensioen bij de kredietcrisis bijna volledig kwijtgeraakt. Dat heeft indruk op me gemaakt. Ik ben daarom al vrij vroeg begonnen met investeren in vastgoed. Daardoor ben ik nu een heel eind op weg om mijn pensioen veilig te stellen. Mensen zullen altijd een dak boven hun hoofd nodig hebben, dus voor de lange termijn zit ik goed met mijn vastgoedportefeuille.”

Emigreren naar Duitsland

In Bremen bezocht hij ieder weekend zijn vriendin. Dat betekende vrijdagavond laat aankomen en zondagavond weer naar huis. Na zijn pensioen besloot hij om te gaan samenwonen in Bremen en zijn appartement in Nederland te verkopen. Eenmaal in Bremen voelde de stad doordeweeks anders dan in de korte en vaak drukke weekenden. “Ik realiseerde me dat ik de stad nog nooit doordeweeks had meegemaakt. En toch een eigen sociale netwerk miste. Wel had ik al een paar nieuwe vrienden gemaakt.”

Toch rijdt Fred vaker in zijn camper terug naar Nederland, dan spreekt hij af met oud-collega’s en bezoekt hij zijn 3 kinderen.

72-jarige spinninginstructeur

Om zijn vrije tijd op te vullen, ging hij naar de sportschool en volgde spinningslessen. De Duitse instructeur begon al snel door te krijgen dat Fred ook een geschikte leraar zou zijn. Nu geeft hij op dinsdagavond les. En ja, Fred is de oudste van de groep, de sporters zijn vooral 30-ers en 40-ers. “De deelnemers vinden het niet gek dat ik al in de 70 ben. Ik ben vrolijk en losjes in mijn manier van doen.’’

Duitsers Nederlandse cultuur meegeven

Zijn gevoel voor humor verwerkt hij in de sportmuziek. Via de muziekdienst Spotify stelt hij een online muzieklijst samen. Daar staan ook Nederlandse nummers van André van Duin in als Bloemkolen of Er staat een paard in de gang. “Je zou denken dat Duitsers wel een paar Nederlandse woorden van liedjes herkennen, het is immers een Germaanse taal. Maar dat is niet zo. Daarom leg ik uit wat de dubbele betekenis van deze liedjes is. Zo probeer ik wat van de Nederlandse cultuur mee te geven.”

Oproep

Krijgen de geraniums ook bij u geen water? En wilt u uw verhaal met ons delen? Stuur een e-mail naar ingesprekmet@abp.nl. Wie weet nemen wij contact met u op voor een interview. We stemmen het verhaal met u af voordat we het delen met de lezers van abp.nl.