ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele energie: de 3 meest gestelde vragen

11 november 2021

De beslissing om te stoppen met beleggen in producenten van fossiele energie zorgde voor vragen bij een aantal mensen die bij ons pensioen opbouwen of al van ons ontvangen. We zetten de 3 meest gestelde vragen op een rijtje.

1. Waarom luisteren jullie naar een kleine groep activisten?

Ons besluit is genomen om meerdere redenen. Allereerst baseren we ons beleggingsbeleid op rapporten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en het VN-klimaatpanel (IPCC). De laatste rapporten laten zien dat als we nu niet steviger ingrijpen de opwarming van de aarde te hard gaat. Een koerswijziging is daarom nodig, ook bij ABP. We komen hiermee ook tegemoet aan de vraag van brede groepen betrokken deelnemers en werkgevers om ons terug te trekken uit de fossiele industrie. En ten slotte: we verwachten niet dat deze beslissing een negatief effect heeft op de langjarige rendementen.

2. Wat betekent dit voor het rendement?

We hebben een analyse gedaan op langjarige rendementen uit het verleden. Daaruit blijkt dat het niet belegd zijn in fossiele geen negatieve impact zou hebben gehad. Tegelijkertijd zien we dat producenten van fossiele brandstoffen steeds meer te maken krijgen met klimaatrisico’s en daarmee ook financiële risico’s lopen. Deze 2 factoren zorgen ervoor dat we verwachten dat het stoppen met beleggen in producenten van fossiele energie geen negatief effect heeft op langjarige rendementen en dus op de pensioenen. Ons doel is en blijft een goed pensioen voor onze deelnemers. Maar ze moeten daarvan wel kunnen genieten in een leefbare wereld. Deze stap draagt aan beide doelen bij.

3. Waarom hebben jullie niet alle deelnemers gevraagd wat zij hiervan vinden?

ABP vindt de mening van haar deelnemers zeer belangrijk. We hebben dit besluit juist genomen omdat we zien dat hiervoor breed draagvlak is onder de deelnemers van ABP. We zien in onderzoeken en enquêtes veel steun voor duurzaam beleggen. Ook hebben we veel gesprekken hierover gevoerd met brede groepen deelnemers. Uit zowel die onderzoeken als die gesprekken komt naar voren dat een meerderheid van onze 3 miljoen deelnemers wil dat we duurzaam beleggen.

Staat uw vraag er niet tussen?

Staat uw vraag er niet tussen? Ga naar onze themapagina voor nog meer vragen (en antwoorden) over onze koerswijziging.