• Home
  • Scheiden: pensioen delen of pensioen verdelen?

Scheiden: pensioen delen of pensioen verdelen?

Op dit moment is in het nieuws te lezen dat vrouwen nauwelijks pensioen meenemen in de onderhandelingen. Een scheiding is al moeilijk genoeg. Naast de emotionele ballast zijn er nog allerlei zaken die u moet regelen. Toch is het belangrijk. Wist u dat uw ex-partner meestal recht blijft houden op de helft van uw pensioen als u niets doet?

Vier manieren om uw pensioen te verdelen:

  • Wettelijke verdeling: uw pensioen wordt in eerste instantie niet verdeeld, maar uw partner blijft recht houden op de helft van uw pensioen dat u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd.
  • Conversie: uw pensioen wordt definitief gesplitst in twee losstaande pensioenen. 
  • Andere verdeling: u kunt ook iets anders afspreken, zoals een percentage van het pensioen of de periode waarover uw pensioen moet worden verdeeld. 
  • Geen verdeling: u deelt uw pensioen niet. Als u voor deze optie kiest bent u verzekerd voor de toekomst en kan uw ex-partner niets meer eisen.

Als u niet voor de wettelijke verdeling wilt gaan

U gaat automatisch voor de wettelijke verdeling als u niets doet. Wilt u dit niet, dan moet u dit laten vastzetten in uw convenant of ontbinding van partnerschap. Meld dit tevens binnen twee jaar bij uw pensioenuitvoerder. Als u pensioen opbouwt bij ABP wordt u automatisch geattendeerd op het aanvragen van de pensioenverdeling als uw burgerlijke status wordt gewijzigd.