Veelgestelde vragen over verlaging

ABP hoeft de pensioenen in 2021 niet te verlagen. Lees hier de vragen en antwoorden die bij onze deelnemers leven. Staat uw vraag er niet bij? U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 8 en 17.30 uur op 045 579 61 62. Wij helpen u graag.

De dekkingsgraad op 31 december 2020 was bepalend voor het wel of niet moeten verlagen van de pensioenen. Minister Koolmees zette de ondergrens voor de dekkingsgraad tijdelijk op 90% om de pensioenfondsen tegemoet te komen (die was eigenlijk 104%). Lag de dekkingsgraad eind december onder die grens van 90%? Dan was verlaging van de pensioenen in 2021 onvermijdelijk. Gelukkig was de dekkingsgraad op die datum hoger dan 90%. Hierdoor hoeven we de pensioenen niet te verlagen in 2021.

Zeker niet. De dekkingsgraad van ABP lag in 2020 voornamelijk onder de tijdelijke ondergrens van 90%. De kans op een verlaging was dus reëel. Door enig herstel op de aandelenbeurzen en een stijging van de rente in november en december, kwam de dekkingsgraad op 31 december 2020 boven de 90% uit. Hierdoor hoeven we niet te verlagen in 2021.

Dat is op dit moment moeilijk te zeggen. We weten namelijk niet hoe de financiële markten zich het komend jaar gaan gedragen en hoe de rente zich ontwikkelt. Ook weten we nu nog niet of volgend jaar dezelfde regels gelden voor pensioenfondsen. Minister Koolmees heeft namelijk voorgesteld om snel nieuwe spelregels vast te stellen die gaan gelden voor pensioenfondsen die overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel. Deze spelregels gelden dan tot het nieuwe pensioenstelsel ingaat. Hij wil dat nieuwe pensioen dit jaar in de wet regelen. Pensioenfondsen krijgen dan tot 2026 de tijd om over te stappen naar het nieuwe stelsel.