Help, ik heb een baan!

Je eerste inkomen en het geld van je leven


Natuurlijk denk je bij het solliciteren als eerste aan wat het je oplevert op de korte termijn. Jij leeft nu. Dus kijk je bij je eerste baan vooral naar je salaris, het aantal vakantiedagen en misschien een dertiende maand. Logisch.

Toch goed om te weten dat je pensioen ook een hele belangrijke arbeidsvoorwaarde is. Het is een waardevolle investering in jouw toekomst. Voor elke € 3 premie die jij betaalt, legt je werkgever € 7 bij. De ingelegde premies van alle deelnemers van ABP samen worden vervolgens collectief belegd. Daardoor groeit jouw pensioenopbouw elk jaar verder. 

Wat dat uiteindelijk oplevert?
Als jij met pensioen gaat, ontvang je omgerekend ongeveer 3 euro terug voor elke euro die je hebt ingelegd. Je hele leven lang. Bekijk hier de infographic. Je pensioen betekent overigens veel meer dan een potje voor later. Want je beschermt jezelf ook tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. En als je komt te overlijden, ontvangen je nabestaanden het pensioen dat jij hebt opgebouwd.

Ongemerkt steeds dichterbij
Je pensioen lijkt nu nog heel ver weg. Toch gebeurt er in je leven van alles dat impact heeft op jouw pensioen. Dingen waar je zelf voor kiest, en dingen die je overkomen. Ga je parttime werken omdat je meer tijd voor jezelf of je gezin wilt? Of heb je de liefde van je leven ontmoet en willen jullie trouwen, of samen een gezin? Het leven zit vol keuzes die effect hebben op je inkomen voor later. Het helpt om af en toe na te denken (en met anderen te praten) over hoe je dan wilt leven. Kijk hier eens voor een aantal video's over dit onderwerp.

Wat moet je verder nog weten?
Je eerste baan begint vaak met een proeftijd en een tijdelijk contract. Na drie keer een tijdelijke aanstelling heb je in veel gevallen recht op een vast contract. Wil je precies lezen waar jij recht op hebt, lees dan je arbeidsovereenkomst door. Hierin vind je alle afspraken tussen jou en je werkgever. Over het aantal uren, wat je verdient en in welke schaal je valt qua salaris. Wat je daar ook in vindt, is een eventueel concurrentiebeding. Hierin staan de regels waar jij je aan moet houden als je bijvoorbeeld overstapt naar de concurrent. Of als je een andere baan in dezelfde sector vindt.